Babeczki z bitą śmietaną

Babeczki z bitą śmietaną

Dzisiaj polecam babeczki z bitą śmietaną. W przepisie są to babeczki kakaowe, ale kakao można zastąpić mąką pszenną i wtedy babeczki będą naturalne. Te babeczki są doskonałe na każdą okazję – niezależnie od tego, czy to urodziny, rodzinne spotkanie, czy po prostu chęć na coś słodkiego. Proponuję udekorować je bitą śmietaną i owocami, na przykład truskawkami lub malinami. Można również dodać odrobinę skórki z cytryny dla orzeźwiającego smaku. Nie zapomnijcie przesiewać mąki, aby babeczki były puszyste i delikatne. Smacznego!

Składniki na babeczki:

  • 130 g mąki
  • 90g masła
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • żółtko
  • 13g kakao

Składniki na bitą śmietanę

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 30 g cukru pudru
  • 6 g żelatyny
  • 60 ml wody

Wykonanie :

Mąkę z kakao i solą przesiać na stolnicę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do pozostałych składników. Całość siekać nożem aż składniki równo się wymieszają, aby jak naj krócej wyrabiać rękami.  Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (lub na 15 minut w zamrażarce).


Po schłodzeniu ciasto wałkować miedzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2-3 milimetrów i wycinać krążki nieco większe niż foremki (foremek nie trzeba smarować tłuszczem). Ciasto dokładnie dociskać do ścianek foremki, nadmiar ciasta ściąć po krawędziach. Przed pieczeniem ciasto nakłuć widelcem, aby wyszło powstałe powietrze.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 12-15 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Wystudzone korpusy wyciągnąć z foremek.


Foremki obrócić na ręce do góry dnem i delikatnie nacisnąć foremkę.
Każdy korpus nadziać za pomocą worka cukierniczego bitą śmietaną, przyozdobić owocami.

Zostaw komentarz