Zupa na gęsto z makaronem
Moja propozycja na dziś – zupa na gęsto z makaronem.
Składniki na ok 4 porcje:
2 filety z kurczaka
20 dag makaronu świderki
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 mała cebula
1 duża łyżka masła
½ szklanka słodkiej śmietany
2 łyżki mąki
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
natka pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać, po czym drobno posiekać. Pierś kurczaka starannie umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić w cienkie paski. Warzywa oczyścić, obrać, a następnie pokroić w kostkę. Masło rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i podsmażyć. Gdy się lekko zarumieni, dodać kurczaka, a po chwili dodać pokrojone warzywa. Wlać 1 litr wody i dobrze wymieszać.
Do zawartości garnka dodać liść laurowy, majeranek oraz ziele angielskie. Całość gotować ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po upływie tego czasu dodać makaron. Gotować do momentu, aż zmięknie. Doprowadzić do smaku. Zagęścić mąka połączona ze śmietaną. Przed podaniem posypać pietruszką.
Bardzo pożywna zupa, ślinka cieknie 🙂
takie obiady coś z niczego są najlepsze 🙂