Zupa krem z ziemniaków

Oto przepis na pyszną zupę krem z ziemniaków – aksamitną, sycącą i prostą do zrobienia.

Składniki

  • 500 ml bulionu
  • 250 g ziemniaków
  • 100 g boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie

Plastry boczku wytopić na suchej patelni, a następnie delikatnie przełożyć na talerz. Na powstałym tłuszczu podsmażamy cebulkę oraz czosnek.

Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę, podsmażyć  wraz z cebulką kilka minut.

Następnie  przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować ok 15-20 minut  do miękkości.

Ugotowane ziemniaki zblendować, doprawić do smaku.

Zostaw komentarz