Zupa dyniowa z imbirem
Moja propozycja na dziś – zupa dyniowa z imbirem.
Składniki:
1 ½ l wywaru z warzyw
ok 1 kg dyni
3 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
ok 3 cm świeżego imbiru
3 łyżki oleju z pestek dyni
4 łyżki soku z cytryny
szczypta curry
pieprz biały
papryka ostra
Wykonanie:
Dynie opłukać, pociąć usunąć pestki. Ziemniaki opłukać, obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewkę opłukać obrać i pokroić w talarki. Z dyni usunąć część nasienną, resztę pokroić w dużą kostkę (ze skórką, która podczas gotowania zmięknie). Imbir i cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać dynię, ziemniaki, krótko dusić. Zalać wywarem. Gotować ok 20 minut, zmiksować. Doprawić sokiem z cytryny, papryką, curry, solą i pieprzem do smaku.
Jesienią to moja ulubiona zupa 🙂