Sernik z rosą

Sernik z rosą

Dzisiaj polecam sernik z rosą, który jest lekkim i puszystym deserem idealnym na każdą okazję. Ten wyjątkowy sernik nie tylko zachwyca smakiem, ale również delikatną złotą rosą, która tworzy się na jego powierzchni po upieczeniu i schłodzeniu.

Składniki na ciasto

  • 300g maki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 130 g masła
  • jajko
  • 2 żółtka (białka zostawić )
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Wykładamy formę (25x35cm) ciastem i pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowa

  •  kg sera z wiaderka
  • szklanka cukru (ale można dać mniej bo wychodzi trochę słodki)
  • 2 jajka
  • 4 żółtka (białka zostawić do piany)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 125 ml oleju
  • 250 ml mleka

Twaróg, cukier i roztrzepane jajka  razem połączyć na koniec dodać budynie, mleko i olej. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i piec ok 45 minut.

Piana z 6 białek.

Białka ubić  na sztywną piane na koniec dodać małymi porcjami 220 g drobnego cukru.

Na upieczoną warstwę serową wyłożyć ubite białka, dokładnie wyrównać i piec jeszcze ok 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie piana się lekko zetnie, nie należy jednak wysuszać tak jak bezę. Poczekać do całkowitego wystudzenia, w czasie studzenia pojawia się kropelki rosy (skarmelizowany cukier).

Zostaw komentarz