Dzisiaj polecam sernik z rosą, który jest lekkim i puszystym deserem idealnym na każdą okazję. Ten wyjątkowy sernik nie tylko zachwyca smakiem, ale również delikatną złotą rosą, która tworzy się na jego powierzchni po upieczeniu i schłodzeniu.
Składniki na ciasto
- 300g maki pszennej
- 100g cukru pudru
- 130 g masła
- jajko
- 2 żółtka (białka zostawić )
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Wykładamy formę (25x35cm) ciastem i pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa serowa
- kg sera z wiaderka
- szklanka cukru (ale można dać mniej bo wychodzi trochę słodki)
- 2 jajka
- 4 żółtka (białka zostawić do piany)
- 2 budynie śmietankowe
- 125 ml oleju
- 250 ml mleka
Twaróg, cukier i roztrzepane jajka razem połączyć na koniec dodać budynie, mleko i olej. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód i piec ok 45 minut.
Piana z 6 białek.
Białka ubić na sztywną piane na koniec dodać małymi porcjami 220 g drobnego cukru.
Na upieczoną warstwę serową wyłożyć ubite białka, dokładnie wyrównać i piec jeszcze ok 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie piana się lekko zetnie, nie należy jednak wysuszać tak jak bezę. Poczekać do całkowitego wystudzenia, w czasie studzenia pojawia się kropelki rosy (skarmelizowany cukier).