Rogaliki twarogowe

Dzisiaj polecam rogaliki twarogowe, które są nie tylko pyszne, ale także łatwe do przygotowania. Ich delikatne, kruche ciasto świetnie komponuje się z delikatnym nadzieniem z twarogu, tworząc idealny deser na każdą okazję. Można je podać na ciepło, prosto z piekarnika, lub na zimno, jako smaczną przekąskę do kawy czy herbaty.

Składniki

  • 200 g maki
  • 200 g twarogu (ja użyłam śmietankowego)
  • 120 g masła
  • 70 g cukru
  • pasta waniliowa
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Twaróg wymieszać z miękkim masłem (jeżeli mamy twaróg nieco twardszy można wymieszać z masłem blenderem).

Jak twaróg z masłem będzie już dobrze wymieszany dodajemy pastę waniliową oraz cukier.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i również dodajemy do twarogu.

Wszystko mieszamy w misce, jak składniki będą już połączone, wykładamy na stolnice i zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy w folie i wkładamy do lodówki na ok pół godziny.

Po schodzeniu dzielmy na dwie części i rozwałkowujemy bardzo cienko, i tniemy na 12 równych małych trójkątów (wszystkich rogalików ma być 24 sztuki).

Każdy trójkącik zwijamy od szerszego do węższego boku.

Gotowe rogaliki pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Zostaw komentarz