Dzisiaj szczególnie polecam wypróbowanie przepisu na rogaliki jogurtowe z jabłkami. Są to pyszne, małe wypieki, które idealnie sprawdzą się jako przekąska podczas porannej kawy czy jako dodatek do popołudniowej herbaty. Ich delikatne, kruche ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego w połączeniu z soczystymi jabłkami tworzy niezwykle smaczną kompozycję. To również świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Rogaliki te, dzięki swojej prostocie i szybkości przygotowania, mogą stanowić doskonały projekt kulinarny dla całej rodziny.
Składniki na 24 sztuki
- 520 g mąki
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 średnie jabłka
- łyżka cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać masło i posiekać. Do posiekanego masła dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Gdy suche składniki będą już dokładnie wymieszane z masłem, dodać składniki mokre jogurt naturalny oraz jajka. Po dodaniu jogurtu oraz jajek delikatnie mieszamy nożem uważając aby nam się nie rozlało (można też wyrabiać w misce). Gotowe wyrobione ciasto owijamy w folie i odstawiamy do schłodzenia.
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach doprawiamy cynamonem i cukrem pudrem.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na grubości ok 5 mm, tniemy na 12 trójkątów . Na każdy trójkącie kładziemy po łyżce jabłek i zwijamy od grubszej części.
Gotowe rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 10-12 minut.
Upieczone i przestudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem (lub cukrem pudrem z mieszanym z cynamonem ).