Rogaliki z dżemem
Dzisiaj polecam proste w wykonaniu rogaliki z dżemem.
Składniki:
125g orzechów włoskich mielonych
125g mąki
200g twardego masła
125g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
marmolada, dżem lub powidła w ulubionym smaku
Wykonanie:
Orzechy wymieszać z mąką, następnie dodać posiekane masło, cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka. Dokładnie wyrobić ciasto. Po wyrobieniu, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Gdy już schłodzimy ciasto cienko (ok 0,3 cm ) rozwałkować ciasto, wyciąć kwadraty, posmarować dżemem i zwinąć. Piec w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią(ok 10-15 minut)
chętnie bym zjadła takiego rogalika, ja ostatnio też nic specjalnego nie gotuję i już za tym tęsknie 🙂
uwielbiam takie rogaliki własnej roboty, szczególnie jak zrobi je moja mama 😉