Dziś polecam pucharki czekoladowe, które można samemu przygotować. Można w nich podawać lody lub różnego rodzaju kremy.
Do przygotowania pucharków 6 porcji
2-3 tabliczki czekolady (ulubiony smak, ja użyłam mlecznej)
6 balonów1 łyżka oliwy z oliwek
Krem
250 ml śmietany kremówki 30 %
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
kolorowe cukierki do dekoracji
wiórki czekolady
Wykonanie
Czekoladę rozpuścić w pojemniku umieszczonym w kąpieli wodnej. Balony nadmuchać do wielkości takiej jaki chcemy mieć pucharek. Natłuścić balon oliwą do połowy, następnie zanurzyć w roztopionej czekoladzie, uważając aby nie pękł balon. Na płaską nawierzchnie położyć papier do pieczenia, na papierze zrobić łyżka kleksa z czekolady, a następnie na kleksie ustawić balon zanurzony w czekoladzie. Tak przygotowane pucharki odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po schłodzeniu balony przebić, najlepiej nożem rozciąć, ponieważ balony po schłodzeniu stają się mniej podatne na przebijanie. Po przebiciu delikatnie wyciągnąć balon, uważając aby nie ukruszyć czekolady.
Z pozostałej czekolady zrobić dekoracje. Do zrobienia dekoracji najlepiej polecam szklana płytę porządnie schłodzoną w zamrażarce. Na schłodzona płytę wylać ciepłą czekoladę, po chwili delikatnie za pomocą noża ściągnąć.
Krem
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Gdy śmietana będzie już ubita dodać serek mascarpone, dokładnie wymieszać.
Gdy pucharki będą już gotowe, nakładać krem.
Wyglądają fenomenalnie 🙂
Bardzo pomysłowe! 😉