Dzisiaj polecam muffinki z chleba tostowego. Muffinki podaje się na ciepło z plasterkiem szynki oraz jajkiem. Jeżeli będziemy krócej zapiekać możemy uzyskać jajko na miętko, przy dłuższym zapiekaniu na twardo. Sami decydujemy jakie chcemy mieć w środku jajeczko.
Muffinki można tez podawać na zimno ale jajko musi być zapieczone na twardo. Ja zawsze podaję dobrze doprawione sola i pieprzem.
Muffinki z chleba tostowego są bardzo smaczne i pożywne, najlepiej smakują na ciepło. Jeżeli lubimy jajka na miękko to możemy krócej zapiekać. Ja wolę jajka na twardo więc piekłam 15 minut.
Do przygotowania jednej muffinki potrzebujemy:
- 2 kromki pieczywa tostowego może być pełnoziarniste lub pszenne
- duży plasterek szynki lub dwa mniejsze
- jajko
- plasterek pomidora
- sól, pieprz
- szczypior
- odrobina masła do wysmarowania formy
A ile potrzebujemy składników to już zależy od nas ile robimy porcji.
Wykonanie
Z każdej kromki chleba tostowego ściąć boki i cienko rozwałkować. Następnie do formy do wypiekania muffinek wysmarowanej masłem wykładamy kromki pieczywa robiąc na środku wgłębienie. Na pieczywo układamy plasterki wędliny a w środek wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez 10 minut. Po upływie tego czasu na każdą muffinkę kładziemy plasterek pomidorka i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem i podajemy na ciepło są najsmaczniejsze.