Miniserniczki

Miniserniczki

Dzisiaj polecam mini serniczki z malinami, które są nie tylko pyszne, ale również doskonałe na każdą okazję. Te małe słodkości można łatwo przygotować i są idealne zarówno na deser po obiedzie, jak i na specjalne przyjęcia. Do ich przygotowania potrzebne będą ser biały, cukier, jajka, oraz oczywiście świeże maliny, które dodadzą całości niepowtarzalnego smaku.

Mini serniczki z malinami najlepiej podawać schłodzone, udekorowane dodatkowo świeżymi malinami i listkiem mięty. Smacznego!

Składniki na 16 sztuk

Składniki na ciasto

  • 320 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Składniki na masę serową

  • 200 g twarogu śmietankowego (może być również z wiaderka)
  • 1 łyżka cukru
  • budyń śmietankowy lub łyżka mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • 50 ml śmietanki 30 %

Przygotowanie ciasta

Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, następnie dodać zimne masło. Masło posiekać nożem, dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i odstawić do schłodzenia.

Schłodzone ciasto przeciąć na pół, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok 3-4 milimetrów. Wycinać krążki nieco większe niż foremka. Foremek nie musimy natłuszczać, ponieważ ciasto już zawiera tłuszcz. Ciasto dobrze dociskamy do ścianek foremki, nadmiar ciasta ścinamy i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 10-12 minut.

Do podpieczonych korpusów dajemy masę serową i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut.

Gotowe wystudzone serniczki możemy udekorować malinami i listkami mięty.

Przygotowanie masy serowej

Jeżeli chcemy mieć wyższe możemy przygotować podwójną porcję sera.

Ser wymieszać z żółtkiem, cukrem budyniem oraz pastą waniliową. Z białka ubić pianę i dodać do sera.

Zostaw komentarz