Dzisiaj polecam mini serniczki z malinami, które są nie tylko pyszne, ale również doskonałe na każdą okazję. Te małe słodkości można łatwo przygotować i są idealne zarówno na deser po obiedzie, jak i na specjalne przyjęcia. Do ich przygotowania potrzebne będą ser biały, cukier, jajka, oraz oczywiście świeże maliny, które dodadzą całości niepowtarzalnego smaku.
Mini serniczki z malinami najlepiej podawać schłodzone, udekorowane dodatkowo świeżymi malinami i listkiem mięty. Smacznego!
Składniki na 16 sztuk
Składniki na ciasto
- 320 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
Składniki na masę serową
- 200 g twarogu śmietankowego (może być również z wiaderka)
- 1 łyżka cukru
- budyń śmietankowy lub łyżka mąki ziemniaczanej
- jajko
- 50 ml śmietanki 30 %
Przygotowanie ciasta
Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, następnie dodać zimne masło. Masło posiekać nożem, dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i odstawić do schłodzenia.
Schłodzone ciasto przeciąć na pół, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok 3-4 milimetrów. Wycinać krążki nieco większe niż foremka. Foremek nie musimy natłuszczać, ponieważ ciasto już zawiera tłuszcz. Ciasto dobrze dociskamy do ścianek foremki, nadmiar ciasta ścinamy i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 10-12 minut.
Do podpieczonych korpusów dajemy masę serową i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut.
Gotowe wystudzone serniczki możemy udekorować malinami i listkami mięty.
Przygotowanie masy serowej
Jeżeli chcemy mieć wyższe możemy przygotować podwójną porcję sera.
Ser wymieszać z żółtkiem, cukrem budyniem oraz pastą waniliową. Z białka ubić pianę i dodać do sera.