Mini burgery z delikatnego mięsa z kurczaka, zamknięte w puszystych, własnoręcznie wypiekanych bułeczkach to idealna propozycja na imprezę, rodzinny obiad albo po prostu – kulinarną przyjemność bez okazji. Małe rozmiary, wielki smak – przekonajcie się sami.

Składniki
Składniki na ciasto (na 18 bułeczek)
- 100 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka
- łyżeczka cukru
- 7 g suchych drożdży
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 400 g mąki + do podsypania
- jajko roztrzepane do posmarowania gotowych bułeczek
Przygotowanie ciasta
Letnie mleko oraz wodę wlewamy do miski, następnie dodajemy olej, cukier (aby drożdże pracowały), sól i suche drożdże. Dokładnie wszystko wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy mąkę, na początek małymi porcjami, gdy będzie już nieco gęste możemy dodać pozostałą mąkę, można wyłożyć na stolnicę i wyrobić ciasto aby było gładkie. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godziny.
Z wyrośniętego ciasta robimy bułeczki (każda ok 50 g), każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Odstawić gotowe bułeczki do wyrośnięcia na ok 15-20 minut. Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.

Składniki na kotleciki
- 2 małe filety z kurczaka lub jeden duży
- jajko
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- 1 łyżka bułki tartej
Przygotowanie kotlecików
Filety z kurczaka zmielić i doprawić do smaku. Formować małe kotleciki, i zgrillować.
Składniki na sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki keczupu
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany