Mini burgery

Mini burgery z delikatnego mięsa z kurczaka, zamknięte w puszystych, własnoręcznie wypiekanych bułeczkach to idealna propozycja na imprezę, rodzinny obiad albo po prostu – kulinarną przyjemność bez okazji. Małe rozmiary, wielki smak – przekonajcie się sami.

Składniki

Składniki na ciasto (na 18 bułeczek)

  • 100 ml letniej wody
  • 150 ml letniego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 400 g mąki + do podsypania
  • jajko roztrzepane do posmarowania gotowych bułeczek

Przygotowanie ciasta

Letnie mleko oraz wodę wlewamy do miski, następnie dodajemy olej, cukier (aby drożdże pracowały), sól i suche drożdże. Dokładnie wszystko wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy mąkę, na  początek małymi porcjami, gdy będzie już nieco gęste możemy dodać pozostałą mąkę, można wyłożyć na stolnicę i wyrobić ciasto aby było gładkie. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godziny.

Z wyrośniętego ciasta robimy bułeczki (każda ok 50 g), każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Odstawić gotowe bułeczki do wyrośnięcia na ok 15-20 minut. Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.

Składniki na kotleciki

  • 2 małe filety z kurczaka lub jeden duży
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie kotlecików

Filety z kurczaka zmielić i doprawić do smaku. Formować małe kotleciki, i zgrillować.

Składniki na sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki keczupu
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Zostaw komentarz