Szybka, chrupiąca i pełna smaku – idealna na imprezę, kolację lub lunch do pracy. Ta mała przekąska łączy soczystego, pieczonego kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych z ulubionymi warzywami, zawiniętymi w połówki tortilli. To idealny balans między prostotą a oryginalnością – coś, co zaskoczy Twoich gości, a Tobie nie zabierze zbyt wiele czasu w kuchni.

Składniki przygotowania kurczaka
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- czosnek granulowany
- 2-3 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
- 2 filety
Wykonanie
Jogurt naturalny wymieszać z przyprawami oraz mąką i jajkiem.
Kawałki kurczaka obtoczyć w jogurcie z przyprawami (chwilę poczekać zanim będziemy obtaczać w płatkach aby zleciał z kurczaka nadmiar jogurtu), a następnie obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych).
Gotowego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-25 minut. Można też upiec we frytkownicy beztłuszczowej (polecam robi się szybciej).

Składniki na sos
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
Wszystko dokładnie wymieszać.
Ulubione warzywa u mnie są to sałata, mini ogórki, papryka i pomidorki koktajlowe.
Placki tortilli przeciąć na pół, na każdy placek, dajemy listek sałaty, na listek dajemy sos, upieczonego kurczaka oraz ulubione warzywa. Składamy i spinamy wykałaczką.