Małe wrapy z kurczakiem

Szybka, chrupiąca i pełna smaku – idealna na imprezę, kolację lub lunch do pracy. Ta mała przekąska łączy soczystego, pieczonego kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych z ulubionymi warzywami, zawiniętymi w połówki tortilli. To idealny balans między prostotą a oryginalnością – coś, co zaskoczy Twoich gości, a Tobie nie zabierze zbyt wiele czasu w kuchni.

Składniki przygotowania kurczaka

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • czosnek granulowany
  • 2-3 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 2 filety

Wykonanie

Jogurt naturalny wymieszać z przyprawami oraz mąką i jajkiem.

Kawałki kurczaka obtoczyć w jogurcie z przyprawami (chwilę poczekać zanim będziemy obtaczać w płatkach aby zleciał z kurczaka nadmiar jogurtu), a następnie obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych).

Gotowego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20-25 minut. Można też upiec we frytkownicy beztłuszczowej (polecam robi się szybciej).

Składniki na sos

  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki keczupu
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Wszystko dokładnie wymieszać.

Ulubione warzywa u mnie są to sałata, mini ogórki, papryka i pomidorki koktajlowe.

Placki tortilli przeciąć na pół, na każdy placek, dajemy listek sałaty, na listek dajemy sos, upieczonego kurczaka oraz ulubione warzywa. Składamy i spinamy wykałaczką.

Zostaw komentarz