Dzisiaj polecam małe pączki z serkiem mascarpone aromatyzowane skórką z pomarańczy. Te pyszne, małe przekąski są idealne na każdą okazję. Serek mascarpone dodaje im niezwykłej kremowości, a aromat świeżej skórki pomarańczowej wprowadza nutę świeżości i orzeźwienia. To doskonała propozycja na rodzinną ucztę lub jako słodki element bufetu na przyjęciu.
Składniki na ok 30 sztuk
- 250 g mąki
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 70 g cukru (aromatyzowany skórką pomarańczową)
- skórka z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka spirytusu / octu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Pomarańczce sparzyć, a następnie ściągamy skórkę, którą aromatyzujemy cukier.
Serek mascarpone rozgniatamy widelcem i dodajemy kwaśnej śmietany, żółtka , cukier oraz sodę z dodatkiem octu. Na koniec dodajemy mąkę. Wszystko mieszamy widelcem a na koniec rękami.
Z podanego ciasta wyjdzie ok 30 małych pączków. Formujemy rękami, aby się nie kleiło podczas kulania można ręce zwilżyć olejem ( w rękawiczkach )
Smażyć na rozgrzanym oleju, obracając (ok 5 minut) wykładać na papierowy ręcznik. Na koniec posypać cukrem pudrem.