Małe pączki z serkiem mascarpone

Małe pączki z serkiem mascarpone + FILM

Dzisiaj polecam małe pączki z serkiem mascarpone aromatyzowane skórką z pomarańczy. Te pyszne, małe przekąski są idealne na każdą okazję. Serek mascarpone dodaje im niezwykłej kremowości, a aromat świeżej skórki pomarańczowej wprowadza nutę świeżości i orzeźwienia. To doskonała propozycja na rodzinną ucztę lub jako słodki element bufetu na przyjęciu.

Składniki na ok 30 sztuk

  • 250 g mąki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru (aromatyzowany skórką pomarańczową)
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka spirytusu / octu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Pomarańczce sparzyć, a następnie ściągamy skórkę, którą aromatyzujemy cukier.

Serek mascarpone rozgniatamy widelcem i dodajemy kwaśnej śmietany, żółtka , cukier oraz sodę z dodatkiem octu. Na koniec dodajemy mąkę. Wszystko mieszamy widelcem a na koniec rękami.

Z podanego ciasta wyjdzie ok 30 małych pączków. Formujemy rękami, aby się nie kleiło podczas kulania można ręce zwilżyć olejem ( w rękawiczkach )

Smażyć na rozgrzanym oleju, obracając (ok 5 minut) wykładać na papierowy ręcznik. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Zostaw komentarz