Dzisiaj polecam kurczaka w cieście francuskim, który jest doskonałym pomysłem na szybki, ale efektowny posiłek. To danie charakteryzuje się kruchym, złocistym ciastem oraz soczystym, aromatycznym mięsem drobiowym w środku. Doskonale sprawdzi się zarówno na elegancki obiad, jak i jako część bufetu na przyjęciu. Kurczak w cieście francuskim może być również przygotowany z różnorodnymi dodatkami takimi jak grzyby, szpinak czy inne ulubione warzywa, co pozwala na dostosowanie przepisu do osobistych preferencji.
Składniki
- 1 filet z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 30 dkg pieczarek
- mała puszka kukurydzy
- łyżka masła
- przyprawa do kurczaka
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- 2 opakowania ciasta francuskiego w rulonie
- 1 jajko
Wykonanie
Na maśle podsmażamy drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy sola i pieprzem. Pieczarki staramy się jak najmniej mieszać łopatką (pieczarki puszczają bardzo dużo płynów podczas mieszania), aby wymieszać najlepiej poruszać patelnią. Podsmażone pieczarki wyciągamy. Na tej samej patelni (bez mycia) na niewielkiej ilości podsmażamy drobno pokrojonego kurczaka doprawionego przyprawą do kurczaka. Po podsmażeniu kurczaka przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone pieczarki i kurczaka przekładamy do miski, dodajemy kukurydze oraz zieloną pietruszkę doprawiamy sola i pieprzem.
Z przygotowanego farszu przygotujemy dwa rulony.
Na rozłożone ciasto nakładamy połowę przygotowanego farszu i zwijamy. Po zwinięciu wkładamy do lodówki na około pół godziny aby ciasto się schłodziło.
Po schłodzeniu nacinamy, aby po upieczeniu lepiej się porcjowało. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. 210-215 stopni ok 15 -20 minut lub do zarumienienia się ciasta.
Ciasto francuskie najlepsze jest to z dodatkiem masła, a w szczególności przygotowane w domu.
Poniżej przedstawiam dwa sposoby przygotowania ciasta francuskiego.