Moja córka ostatnio zaczyna zaprzyjaźniać się z kuchnią, na razie są to tylko desery, ale od czegoś trzeba zacząć.
Składniki na ok 20 sztuk:
200g gorzkiej czekolady
100ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w proszku)
20 orzechów laskowych (bez skorupek)
kolorowe cukierki
kakao
Wykonanie:
Śmietanę zagotować z kawą i cukrem waniliowym. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dodać połamaną w małe kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się czekolady. Odstawić aby masa stężała. Gdy masa będzie już twarda formować małe kuleczki, do każdej wkładając jednego orzeszka. Uformowane kuleczki obtoczyć w cukiereczkach lub kakao.
podobne do tzw. brigadeiro
Smaczniutkie, chętnie zapisałabym się na degustację:)
pyszne, domowe słodkości!
Jakie zgrabne 🙂
ale booooskie! no córa ma talent! 🙂
Bardzo zgrabne trufelki, chętnie się poczęstuję 🙂