Dzisiaj polecam bułeczki drożdżowe nadziewane kurczakiem, które są nie tylko pyszne, ale również niezwykle proste w przygotowaniu. Te małe, pulchne bułeczki doskonale sprawdzą się jako przekąska na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po bardziej formalne przyjęcia. Wypełnione delikatnym, przyprawionym kurczakiem, każda bułeczka ma w sobie wyjątkowy smak, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu, aby zaskoczyć swoich bliskich domowym wypiekiem.
Składniki na ciasto
- 100 ml letniej wody
- 150 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- jajko
- 400 g mąki + mąka do podsypania
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
- sezam do posypania (można to pominąć ja nie mamy )
Składniki na farsz
- 200 g kurczaka
- 6-8 pieczarek
- ½ papryka
- 1 cebula
- 200 g sera żółtego tartego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła (do podsmażenia pieczarek, monża pieczarki też podsmażyć na oleju)
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- olej do smażenia
Przygotowanie ciasta
Letnie mleko oraz wodę wlać do wysokiego naczynia dodać drożdże, cukier oraz drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać aż drożdże się całkowicie rozpuszczą. Na koniec dodać 2-3 mąki aby rozczyn miał konsystencje kwaśnej śmietany i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
Po upływie tego czasu rozczyn podwoi swoja objętość dodajemy pozostałe składniki. Mąkę wymieszana z solą, jajko oraz olej. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
Jak ciasto jest już wyrośnięte wykładamy na stolnice i dzielimy na dwie części. Każdy kawałek wałkujemy i robimy z niego 6 prostokątów, na każdy dajemy przygotowany farsz i zwijamy w rulon. Gotowe bułeczki układamy w formie.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce na ok 10 minut
Gotowe bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok 20-25 minut.
Przygotowanie farszu
Drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle (można również na oleju). Podsmażone pieczarki wyciągamy z patelni i na tej samej bez mycia, na oleju podsmażamy cebulkę oraz kurczaka. Kurczaka doprawiamy przyprawa do kurczaka.
Paprykę drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić sola i pieprzem.