Drożdżowe bułeczki nadziewane kurczakiem

Dzisiaj polecam bułeczki drożdżowe nadziewane kurczakiem, które są nie tylko pyszne, ale również niezwykle proste w przygotowaniu. Te małe, pulchne bułeczki doskonale sprawdzą się jako przekąska na każdą okazję, od rodzinnych spotkań po bardziej formalne przyjęcia. Wypełnione delikatnym, przyprawionym kurczakiem, każda bułeczka ma w sobie wyjątkowy smak, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu, aby zaskoczyć swoich bliskich domowym wypiekiem.

Składniki na ciasto

  • 100 ml letniej wody
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  •  jajko
  • 400 g mąki + mąka do podsypania
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
  • sezam do posypania (można to pominąć ja nie mamy )

Składniki na farsz

  • 200 g kurczaka
  • 6-8 pieczarek
  • ½ papryka
  • 1 cebula
  • 200 g sera żółtego tartego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła (do podsmażenia pieczarek, monża pieczarki też podsmażyć na oleju)
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • olej do smażenia

Przygotowanie ciasta  

Letnie  mleko oraz wodę wlać do wysokiego naczynia dodać drożdże, cukier oraz drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać aż drożdże się całkowicie rozpuszczą. Na koniec dodać 2-3 mąki aby rozczyn miał konsystencje kwaśnej śmietany i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Po upływie tego czasu  rozczyn podwoi swoja objętość dodajemy pozostałe składniki. Mąkę wymieszana z solą, jajko oraz olej. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.

Jak ciasto jest już wyrośnięte wykładamy na stolnice  i dzielimy na dwie części. Każdy kawałek wałkujemy i robimy z niego 6 prostokątów, na każdy dajemy przygotowany farsz i zwijamy w rulon. Gotowe bułeczki układamy w formie.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce na ok 10 minut

Gotowe bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez ok 20-25 minut.

Przygotowanie farszu

Drobno pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle (można również na oleju). Podsmażone pieczarki wyciągamy z patelni i na tej samej bez mycia, na oleju podsmażamy cebulkę oraz kurczaka. Kurczaka doprawiamy przyprawa do kurczaka.

Paprykę drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić sola i pieprzem.

Zostaw komentarz