Ciasto czekoladowe z kremem + FILM

Ciasto czekoladowe z kremem + FILM Przepis na ciasto czekoladowe z kremem budyniowo - śmietanowym wraz z krótkim filmem.

Dzisiaj polecam ciasto czekoladowe z kremem budyniowo – śmietanowym + FILM .

Składniki na ciasto

Baza do biszkoptu:

  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml wody
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 80 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Masa
  • Budyń o smaku śmietankowym
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • słoiczek dżemu malinowego lub truskawkowego
  • wiórki czekolady (lub tarta gorzka czekolada)
  • wiórki kokosowe
Przygotowanie bazy biszkoptu

Olej,  wodę oraz cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie ciasta

Jajka do biszkoptu nie powinny być prosto z lodówki.

Z białek ubić pianę na sztywno, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku. Gdy już dodamy wszystkie żółtka zmniejszamy moc miksera i małym strumieniem dodajemy przestudzoną bazę biszkoptu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i małymi partiami dodajemy do ciasta. Szpatułką wszystko dokładnie wymieszać.

Gotowe ciasto wylewamy do formy (25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, lub do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy przy uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu przekroić ciasto (na placki 1/3 i 2/3 ).

Przygotowanie masy

Część mleka odlać aby rozpuścić proszek, pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony proszek w pozostałym mleku. Mieszając gotujemy aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawiamy na ok 10 minut. Po upływie tego czasu rozpuszczany żelatynę w kąpieli wodnej (pokazane na filmie).

Wystudzony budyń miksujemy z płyną żelatyną (żelatynę wlewamy małym strumieniem).

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietankę dodajemy do budyniu i mieszamy szpatułką (dodajemy na kilka porcji).

Składanie ciasta

Biszkopt o grubości 2/3 kładziemy na spód, smarujemy go dżemem, na dżem wykładamy masę (zostawiamy ok 3-4 łyżki). Posypujemy wiórkami czekolady i wiórkami kokosowymi, na to kładziemy drugi kawałek biszkoptu (1/3 ). Smarujemy pozostała masą obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi i wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do stężenia na kilka godzin.

Zostaw komentarz