Dzisiaj polecam ciastka francuskie z jabłkiem, które są doskonałym wyborem na deser lub słodką przekąskę do popołudniowej kawy. Delikatne ciasto francuskie w połączeniu z soczystymi kawałkami jabłka tworzy idealne połączenie smaków, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Spróbuj tych pysznych ciastek i przekonaj się, jakie są nieodparte!
Składniki
- ciasto francuskie
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła do podsmażenia jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu (można dać mniej)
- 1 łyżka cukru
- jajko do smarowania
Opakowanie ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie można również przygotować samemu poniżej dwa filmy jak przygotować ciasto francuskie. Dobór składników jest bardzo podobny chodzi o pokazanie dwa sposoby składania ciasta przy samodzielnym przygotowaniu. Domowe ciasto francuskie możemy podzielić na mniejsze kawałki i zamrozić. Wiem że jest bardzo pracochłonne ale jest przygotowane bez konserwantów i na maśle a nie jak kupne na oleju palmowym. Wiem można też spotkać ciasto francuskie w marketach przygotowane na maśle ale bardzo rzadko
Jeżeli już mamy ciasto francuskie, to możemy zacząć przygotowywać ciastka.
Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła (można też na niewielkiej ilości wody ale wtedy będą wodniste), z dodatkiem cynamonu i cukru.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na każdy kwadrat położyć podsmażone przestudzone jabłka. Złożyć na trójkąty lub prostokąty. Brzegi każdego ciastka docisnąć widelcem i posmarować roztrzepanym jabłkiem.
Pieczemy ok 12-15 minut w temperaturze 210 stopni.
Powodzenia w samodzielnym przygotowaniu ciasta francuskiego. Jeżeli raz spróbujecie nie sięgniecie juz po kupne.