Ciasteczka jaglane z kokosem
Składniki :
3 łyżki wiórek kokosowych
1 szklanka mąki jaglanej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki imbiru
3 łyżki ciemnego cukru
2 jajka
jedna duża łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
W jednej misce łączymy składniki suche: mąka, wiórki kokosowe, soda, cynamon mielony, imbir. W drugiej misce mieszamy jajka i przestudzony olej kokosowy. Jajka z olejem roztrzepujemy trzepaczką na gładką masę. Następnie wszystkie składniki razem mieszamy i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę.
Z ciasta formujemy małe kulki i spłaszczamy. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. By ciasteczka wyszły nam równe odmierzamy kulkę za pomocą łyżki.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni z termoobiegirm przez 13-14 minut do momentu zarumienienia się.
Mąka jaglana jest bez glutenowa, więc ciasteczka mogą jeść osoby będące na diecie bezglutenowej.