Chlebek czosnkowy

Dzisiaj polecam pyszny chlebek czosnkowy, który szybko znika z talerza. Chlebek ten jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, zarówno do sałatek, jak i do dań z grilla. Można go podać jako przystawkę na imprezie, rodzinnych spotkaniach czy letnich piknikach. Chlebek czosnkowy ma chrupiącą skórkę i miękki, aromatyczny środek, który zachwyci każdego miłośnika czosnku. Dodając do niego odrobinę świeżo posiekanej pietruszki i parmezanu, możemy uzyskać jeszcze bardziej wyrafinowany smak. Zapewniam, że kiedy spróbujecie, będziecie chcieli przyrządzać go częściej!

Składniki

  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • Jajko
  • ½ łyżeczka soli
  • 5g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 30 g miękkiego masła

Dodatkowo

  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 20 g miękkiego masła
  • żółtko
  • 150 g sera mozzarella
  • 2-3  ząbki czosnku

Wykonanie

W letnim mleku rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże.

Jak wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy jajko oraz mąkę. Gdy ciasto będzie już wyrobione dodajemy miękkie masło, aby lepiej wchłonęło się w ciasto.

Gdy masło będzie już dobrze wchłonięte odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na ok pól godziny.

Po wyrośnięciu ciasta przekładamy na blaszkę i rozpłaszczamy na grubość pół centymetra.

Rozpłaszczony placek nacinamy tępą stroną noża i smarujemy wcześniej przygotowanym masłem i posypujemy tartym serem.

Odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.

Gotowy chlebek czosnkowy pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez 15-20 minut.

Przygotowanie masła

Do miękkiego masła dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojony drobno szczypiorek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie razem mieszamy i smarujemy wcześniej przygotowany chlebek.

Zostaw komentarz