Dzisiaj polecam pyszny chlebek czosnkowy, który szybko znika z talerza. Chlebek ten jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, zarówno do sałatek, jak i do dań z grilla. Można go podać jako przystawkę na imprezie, rodzinnych spotkaniach czy letnich piknikach. Chlebek czosnkowy ma chrupiącą skórkę i miękki, aromatyczny środek, który zachwyci każdego miłośnika czosnku. Dodając do niego odrobinę świeżo posiekanej pietruszki i parmezanu, możemy uzyskać jeszcze bardziej wyrafinowany smak. Zapewniam, że kiedy spróbujecie, będziecie chcieli przyrządzać go częściej!
Składniki
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- Jajko
- ½ łyżeczka soli
- 5g drożdży
- 100 ml mleka
- 30 g miękkiego masła
Dodatkowo
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 20 g miękkiego masła
- żółtko
- 150 g sera mozzarella
- 2-3 ząbki czosnku
Wykonanie
W letnim mleku rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże.
Jak wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy jajko oraz mąkę. Gdy ciasto będzie już wyrobione dodajemy miękkie masło, aby lepiej wchłonęło się w ciasto.
Gdy masło będzie już dobrze wchłonięte odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na ok pól godziny.
Po wyrośnięciu ciasta przekładamy na blaszkę i rozpłaszczamy na grubość pół centymetra.
Rozpłaszczony placek nacinamy tępą stroną noża i smarujemy wcześniej przygotowanym masłem i posypujemy tartym serem.
Odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.
Gotowy chlebek czosnkowy pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni przez 15-20 minut.
Przygotowanie masła
Do miękkiego masła dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojony drobno szczypiorek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie razem mieszamy i smarujemy wcześniej przygotowany chlebek.