Nadchodzi jesień a jak jesień to pyszne ciemne winogrona z przydomowych ogródków, idealne na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły dla dzieci.
Wartość odżywcza winogron
Winogrona czerwone i niebieskie zawierają eninę, antybakteryjny barwnik należący do antocyjanów, wchodzących także w skład buraków czerwonych, czarnych borówek (jagód) i czarnych porzeczek.
Barwnik ten zapobiega infekcjom jelit. Bogactwo kwasów owocowych, pektyn i włókien sprawia, że winogrona są dobrym środkiem przeciw zaparciom. Od dawna praktykowane jest też stosowanie soku winogronowego w czasie kuracji mających na celu leczenie nadwagi, nadciśnienia tętniczego, niewydolności krążenia, chorób skóry i artretyzmu.
Sok ten okazuje się pomocniczy również w razie biegunek. Nie tylko dzięki temu, że są w nim antocyjany, ale także dlatego, że ma odpowiednie składniki mineralne. Spowodowana biegunką utrata tych składników może więc być szybciej uzupełniona nowymi, które za pomocą przedostają się następnie do krwi.