Blok czekoladowy
Dzisiaj polecam blok czekoladowy, jest bardzo smaczny, ale jak dla mnie odrobinę za słodki.
Zamiast herbatników można dodać kawałki ulubionych orzechów, rodzynków lub małe kolorowe cukierki.
Składniki:
250 g mleka w proszku
125g masła
¼ szklanki wody
3 łyżki kakao
2 szklanki cukru
8 herbatników
Wykonanie:
Mleko w proszku, kakao i połamane na kawałki herbatniki razem wymieszać. W garnku zagotować cukier, wodę i masło. Po zagotowaniu wymieszać z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremki.
Ja robiłam pół porcji więc i przepis jest na pół porcji i przełożyłam do małej foremki aluminiowej.
Po wystudzeniu włożyć do lodówki (ja chłodziłam przez całą noc). Gotowy blok czekoladowy, smakiem przypomina czekoladę.
wspomnienie dzieciństwa 🙂