Puszyste ciasto z budyniem i rabarbarem + FILM

Puszyste ciasto z budyniem i rabarbarem

Dzisiaj polecam puszyste ciasto z budyniem i rabarbarem wraz z filmem.

Rabarbar pojawił się już w moim osiedlowym  sklepiku, więc pierwsze owoce wiosenne czas  wykorzystać do przygotowania pysznego ciasta z rabarbarem i budyniem. Delikatnie napakowane słodkim budynie i kwaśnym rabarbarem, a przy tym proste w wykonaniu.

  • 600 g rabarbaru
  • 50 g cukru

Rabarbar można nie obierać, ja jednak wolę obrany. Umyty i obrany rabarbar umieścić w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać cukrem i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 minut do lekkiego zmięknięcia rabarbaru (nie może się jednak rozpadać,  niestety jeżeli obierzemy trochę kształt zmieni, ja wolę trochę bardziej kształt zmieniony ale bez skórki). Wyjąc z piekarnika, odłożyć do wystudzenia, przed układaniem na ciasto odlać powstały syrop.

Składniki na budyń

  • opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 500 ml mleka

Jeżeli wolimy bardziej słodki budyń możemy dodać 2 łyżki cukru.

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, przełożyć do naczynia i przykryć folią spożywczą w taki sposób by dotykała powierzchni budyniu aby nie powstał kożuch. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Składniki na ciasto

  • 140 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g kwaśnej śmietany
  • cukier wanilinowy
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń( z przepisu powyżej )
  • 600 g rabarbaru (pieczonego z przepisu powyżej )

Wykonanie

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do powstania jasnej puszystej masy. Do masy maślanej dodajemy po jednym żółtku do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu, (na tym etapie ciasto może się wyglądać zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Dodać kwaśną śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubić na sztywno białka i delikatnie wymieszać z ciastem.

Formę o wymiarach 22X33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć łyżką budyń, nie musi być równa warstwa. Na wierzch wyłożyć wystudzony i odsączony rabarbar.

Ciasto pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez 40 minut . Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zostaw komentarz