Ciasto szpinakowe – leśny Mech

https://kuchennepomysly.pl/mini-ptysie/

Dzisiaj polecam ciasto szpinakowe Leśny Mech

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru (szklanka 250 ml)
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 szklanki maki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 250 g świeżego szpinaku

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MALINOWĄ:

  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml wody
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny
  • 60 ml wody

Wykonanie

Szpinak zmiksować z odrobiną oleju na jednolitą masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasna i puszystą masę.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej oraz szpinak i miksujemy na wielkich  obrotach. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia. Wlewamy do formy (tortownicy ok 28 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 30 -35 minut. Do lekkiego zarumienienia lub tzw. Suchego patyczka.

Z wystudzonego ciasta ścinamy wierzch ciasta. Wodę zagotować i rozpuścić w niej dwie galaretki, odstawić do lekkiego stężenia.

Przygotowanie kremu

Żelatyną rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje upłynnić w kąpieli wodnej.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem  na małych obrotach, gdy pojawią się pierwsze fale na śmietance małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i na koniec dodajemy upłynnioną (nie gorącą ) żelatyną.

Ciasto wkładamy do tortownicy lub rantu, i smarujemy cienką warstwą kremu.
Na kremie układamy maliny i zalewamy tężejącą galaretką. Na galaretkę dajemy drugą warstwę kremu.

Oprószamy kawałeczkami ze ściętego wcześniej ciasta. Gotowe ciasto zostawiamy w lodówce na kilak godzin lub całą noc.

Zostaw komentarz