Kruche ciasteczka z okienkiem

Ciasteczka z witrażykiem

Dzisiaj polecam kruche ciasteczka z okienkiem.

Składniki :

  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • żółtko
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie
  • ok 300 g landrynek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie :

Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać je z mąką , aż powstaną grudki. Dodać cukier wanilinowy i żółtko, a następnie szybko wyrobić dłońmi do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść, dodać śmietanę. Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć  na dwie godziny do lodówki.

Landrynki włożyć do woreczka (każdy kolor osobno) i pokruszyć za pomocą tłuczka.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 mm na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki.

Wycinać ciasteczka, a mniejsza foremką wyciąć okienka na środku. Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W powstałe okienka wsypać pokruszone landrynki.

Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu ciasteczka zostawić na papierze do wystudzenia. Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.

One thought on “Kruche ciasteczka z okienkiem

Zostaw komentarz